С много емоции, обогатени познания и нови приятелства приключи петият краткосрочен обмен с група ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Тази мобилност се проведе в Италия по проект „Дебати и креативен театър“ , чийто координатор е Езиковата. Проектът се съфинасира от ЕС по програма Еразъм +.

Домакин на международната среща беше ИТТ „Г. Малафарина“ в гр. Соверато, регион Калабрия. В петдневната богата програма на домакините взеха участие представители на всички партньорски училища от България, Испания, Турция, Румъния и Словакия.

Ръководители на българската група бяха г-жа Маргарита Добрева, преподавател по английски език в ПЕГ и координатор на проекта, и г-жа Елена Патаринска – преподавател по химия в същата гимназия. Ивайло Августинов от 12д клас, Наталия Николова от 12б клас, Алек Симов от 12в клас, Ева Цанева от 10ж клас и Десислава Бешкова от 10б клас се справиха блестящо с участието си в дебатите, които бяха основната тематична насока на тази мобилност. Осем отбора, с по трима представители от различните държави, се надпреварваха да изтъкнат предимствата и недостатъците на предварително подбрани, чрез анкета, актуални теми: евтаназия, легализация на канабис, експлоатация на животните и електронно обучение. Смесения състав на отборите даде възможност за предварителна подготовка и работа в екип чрез социалните мрежи. При своя физически контакт, младежите (на възраст 16-19 години) реагираха емоционално и завързаха разговор като стари познати. Това доказва за пореден път ползата от виртуалния обмен на информация в групата на учениците към проекта, чийто брой към момента е 332.

Друг важен акцент на тази мобилност беше Денят на Еразъм+. Представители на местната власт, НПО, млади предприемачи, кординаторът на съветите на учениците в Калабрия, експерти от италианската НА и eTwinning приветстваха участниците в проекта „Дебати и креативен театър“ и дадоха много висока оценка на постигнатите резултати. Госпожа Катерина Мадзука, експерт към ЕК, лично поздрави координаторът на проекта, г-жа Маргарита Добрева, и изтъкна задоволството си от факта, че Италия партнира в проект, който е преминал през най-стриктната селекция през 2014г. Първият музикален поздрав към високопоставените гости беше изпълнен от Десислава Бешкова, която заслужено получи бурни аплодисменти за песента „Най-накрая“ на Ета Джеймс.

Имахме и специална покана за учатие във фестивала посветен на Еразъм+ в Двореца Галиарди, гр. Вибо Валентия. На пресконференция с журналисти и репортери, д-р Фалдуто изтъкна ролята на програма Еразъм+ за укрепване на връзките и запазване на идентичността сред новите поколения на Европа, както и шансът,  който тя им дава за  учене през целия живот, придобиване на нови умения и междукултурен обмен.

Всички тези образователни мероприятия бяха умело съчетани с различни видове туризъм – културен, селски, религиозен, кулинарен. Така всички чуждестранни гости се докоснаха до автентичния бит на темпераменните местни жители. Пътуването с ферибот до Месина, посещението на античния театър в гр. Таормина и разходката в Градините Наксос на остров Сицилия бяха не по-малко вълнуващи от легендите, живописните рибарски улички и невероятната природа на пленителната Шила. В продължение на пет незабравими дни се наслаждавахме на силното кафе, пиците, пастата с морски дарове, сладоледът, лимончелото...Опитахме и вкусното оризово кюфте амарчино. Е, ще си призная, че никой не хареса типичния за този регион твърд хляб, но пък и италианците не харесват българските погачи.

Двудневното ни посещение на Рим направи това пътуване много специално за нашите ученици. Таня Стамболиева и Мая Първанова – бивши възпитаници на Немската от две различни генерации – оказаха пълно съдействие на групата по време на престоя ни във вечния град. Докато има истински езиковци, духът на Езиковата ще пребъде!

 

Маргарита Добрева,

Координатор на проекта „Дебати и креативен театър“