За пореден път купата на фондация „БЕСТ“ е в ПЕГ "Екзарх Йосиф I" – гр. Ловеч!

На 10 и 11 декември 2016 г. ПГПЧЕ “Н. Й. Вапцаров” стана домакин на турнир по реч и дебати, организиран от Фондация „БЕСТ“ (Български турнири по английска реч и дебати). Това беше 18-ият турнир за Фондацията от нейното основаване през 2013 г. и втори за учебната 2016-2017 година.

В оспорвана надпревара с над 360 ученици от източния регион на страната, невероятните 26 състезатели от Езиковата се включиха във всички дисциплини: дебати, публична реч, проза, поезия и дуо на английски език. С изградените си умения да мислят критически, да се изразяват креативно и да бъдат част от общество, което активно се интересува от бъдещето и успеха на България, нашите ученици напълно заслужено спечелиха най-престижната награда - купата за отборно участие в голямата дивизия (т.е. с над 10 участници от едно училище).

Имаше и много индивидуални награди, което доказва стремежа на нашите възпитаници не само да усъвършенстват уменията си по английски език, но и да постигнат личностно развитие. С блестящото си изпълнение на дуо, ученичките от 11д клас Христина Тодорова и Кристина Витанова изпревариха миналогодишните победители за квалификациите в САЩ и напълно заслужено спечелиха златото. Отлично се представиха тазгодишните дебютанти: Дария Димитрова от 8е клас (4-то място за проза), Вяра Стоянова от 9а клас (5-то място за публична реч) и Михаела Щрегарска от 9в клас (5-то място за поезия). Треньорите на клуба по дебати в гимназията, г-н Пейо Пеев и г-ца Емили Паксън, жаслужават адмирации за добре свършената работа.

Турнирът в Шумен е вторият от двата областни турнирa през първия учебен срок. Първото състезание се проведе във Враца на 19-20 ноември с общо 179 ученици. Предстоят  четири състезания през втория учебен срок: два областни турнира, ежегодния квалификационен турнир за САЩ и национален турнир, който официално ще закрие турнирната година.

Ръководител на групата,

Маргарита Добрева