„Днес беше най-щастливият ми ден!“ – това сподели чаровният Акси след изявата си в театралната постановка „Есенно-зимна приказка“, представена в препълнения театрален салон на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ на 13 декември.

Петя, Петкана, Тошко, Ани, Силвия, Иван, Аксибер, Елена, Нейко, Женя, Деси и Тони са деца и младежи с увреждания, потребители на „Център за социална рехабилитация и интеграция“ в нашия град. По съвместна инициатива на сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“ и Езиковата, тези деца със СОП изнесоха истински урок по емпатия пред своите връстници в елитната гимназия. И въпреки че на поканата не се отзоваха нито родители, нито високопоставени гости, тази инициатива постигна основната си цел – да видим бликащите от щастие лица на деца, за които често слушаме, но не срещаме в ежедневието си.

След бурните аплодисменти в края на постановката, притеснените от вниманието актьори  завързаха непринуден разговор с новите си приятели. Аксибер побърза да изрази възхищението си от хубавите девойки около него, но не забрави да спомене, че харесва и учителите, както и всички хора, които приемат различието им...

 

Ръководителят на  „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, г-жа Весела Цанкова, изказа своята благодарност към гостоприемството на Езиковата и призова учениците активно да се включат към наскоро инициираната „Младежка банка“ към сдружението,  в която вече има наши доброволци.

Днес беше особен ден; ден на истинското приобщаващо образование, изнесено извън хартиения носител на новите разпоредби. Ден, в който Езиковата беше сърце, учестило пулса си пред болката на другия...

До нови срещи, мили деца! Ние ще приемем поканата на Акси да ви гостуваме на Коледното тържество!