От 1 до 9 май 2015г., петима ученици от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I, с ръководители г-жа Маргарита Добрева и г-н Тони Христов,  взеха участие във втория краткосрочен обмен по проект „Дебати и креативен театър".  Проектът се реализира по програма Еразъм+ и е съфинансиран от ЕС.

 

Тази мобилност се осъществи благодарение на топлото гостоприемство на нашия партньор - Гимназия „Алейова 1“ в гр. Кошице – Словакия. В продължение на 5 незабравими дни, ученици и учители от България, Румъния, Словакия, Турция, Италия, Гърция и Испания участваха активно в богатата програма организирана от домакините.

 

Срещата беше официално открита от директора на гимназията - г-н Любомир Собек. Координаторите на партньорските организации представиха накратко своите училища и градове, след което гостите разгледаха училищната база. Всички бяха впечатлени от коридорите, декорирани със специални панели, бележещи хронологически постиженията на всеки випуск на гимназията. Беше направена интересна демонстрация с роботи в  лабораторията по роботика, чиито продукти са спечелили множество международни награди.

 

В следващите два дни се проведе първият турнир по публична реч, в който учениците от седемте училища-партньори демонстрираха своите умения по ораторско изкуство. Темите бяха разнообразни, информативни и изключително интересни. Нашите ученици се справиха блестящо, представяйки следните теми:

Полина Николаева Енчева, 10б клас – „Невербална комуникация“

Благовест Ивайлов Иванов, 10б клас – „Авиомоделизъм“

Невена Даниелова Данкова, 11б клас – „Интерактивно обучение“

Филип Пламенов Къндински, 11б клас – „Смарт телефони“

Красимир Толиков Генчев, 11б клас – „Нещата, които ни убиват са нещата, за които копнеем най-много“

 

След приключването на надпреварата по публична реч, в двора на училището беше посадено "дървото на приятелството", чийто първи копки направиха директора на гимназията – г-н Любомир Собек, и координаторът на проекта – г-жа Маргарита Добрева. В засаждането се включи и по един ученик от всяко училище.

 

Международният фестивал „Еразъм+" се проведе в една спортна база в близост до гимназията. Той започна с песни и танци, изпълнени от възпитаници на Гимназия „Алейова 1“. След това всеки партньор импровизира свой щанд, на който бяха изложени брошури, флайери и дребни сувенири. Участващите в проекта ученици обменяха полезна информация за своята страна с деца от прогимназилна степен, които събираха подписи за своя езиков паспорт. Разбира се, имаше и много смях и забавни игри.

 

През свободното си време имахме възможност да разгледаме града, който е втори по големина в страната (с население над 230 000  души), а през 2013 година е избран за Европейска културна столица. Сред забележителностите на Кошице са Урбановата кула от XVI век и най-голямата катедрала в цяла Словакия – готическата „Св. Алжбета”. Особено интересен е  монументът посветен на чумата, върлувала през 1710 г.-1711 г. – статуята Имакулата, издигната през 1723 г. и извисяваща се над колона на площада на бившето място за екзекуции. Също така посетихме параклиса „Св Михаил", множество културно-исторически паметници, както и информационния център на САЩ, разположен в държавната библиотека.

 

С любезното съдействие на домакините, беше организирано пътуване до региона и Татрите. Бяхме силно впечатлени от замъка Спиш, който е шестия по големина замък в света и е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. След като разгледахме историческия център на град Левоча, двата автобуса ни отведоха до планинския ски курорт „Стари Смоковец“ - "столицата" на словашката част от Високите Татри. Дори проливният дъжд не ни попречи да се насладим на величествените планински върхове и пенливите водопади.

 

Втората мобилност по проект „Дебати и креативен театър“ предостави уникалния шанс на нашите ученици да натрупат опит в публичното ораторство и да повишат самочувствието си на знаещи и можещи. От друга страна, междукултурният диалог, работата в екип с чужденци, обменът на добри практики между партньорските училища, взаимоотношенията между ученици и учители, както и превъзходните впечатления от посетените места, ще оставят трайни спомени във всички участници.