От 15 до 21 май в Румъния се проведе четвъртия международен обмен по проектДебати и креативен театър”. Проектът е съфинансиран от ЕС и се реализира по програма Еразъм+, КД2 – стратегически партньорства между училища.

В срещата взеха участие над 50 учители и гимназисти от България, Турция, Италия, Румъния, Словакия и Испания. ГЧЕ „Екзарх Йосиф I” -  гр. Ловеч беше блестящо представена от Вяра Стоянова от 8-ми клас, Яна Димитрова и Рафаел Бижев от 9-ти клас, Микаела Попова от 10-ти клас и Аня Ганева от 11-ти клас. Техни ръководители бяха г-жа Маргарита Добрева и г-жа Надя Христова – преподаватели в гимназията.   

Домакин на срещата беше училищеМихай Еминеску” в Думбравени, Румъния. Две инициативи бяха ключови за тази мобилност:  „Насилието през детския поглед“(злободневна тема, онагледена с интересни презентации, работа в транснационални екипи за изработване на постери, оживени дискусии, както и форум театър) и „Танцувай – не удряй“(фолклорна изява на талантливи певци и танцьори от всички партньорски училища). Нашите ученици станаха всеобщи любимци заради интересно интерпретиране на празника „Цветница“, а техните  певчески умения спечелиха десетки нови почитатели. Микаела направи блестящо изълнение на песента „Рано ми е море“ и заслужено беше бурно аплодирана през цялото време. Рафаел стана всеобщ  любимец не само с харизматичната си личност, но и с виртуозното си изпълнение на цигулка, съвместно с турските ученици Илайда Тюран и Езги Кула. Техният  виртуален проект остана в тайна докрая и заслужено стана гвоздея на програмата.

Изключително радушното посрещане от страна на г-жа Михаела Апетрей, директор на училището-домакин, както и на проектния екип от преподаватели, направи тази мобиност незабравима. Освен посещенията на занятия в училището и запознаване с материално-техническата база, бяха организирани културно-исторически  и образователни посещения на музеи и църкви в региона Буковина; крепостта , планетариума и университета в гр. Сучава;  базиликата и солната мина в Качица. Посещението на атракционния парк „Ескалада“ беше първо преживяване за мнозина и истинско изпитание за спортсменските им умения . Незабравими емоции породи и пикникът организиран от родители на румънските ученици, който завърши със запалени фенери. Не по-малка атракция беше и  чевермето, а танците и песните край открития огън ще оставят спомени за цял живот. 

Основните ключови компетентности придобити на този обмен включват: проектно-базирано учене, развиване на критическото мислене чрез дебатиране по важни социални теми, засилване на толерантността и респекта към чуждия бит и култура, работа в транснационални екипи, чувство на отговорност за съхраняване на националното фолклорно богатство и неговото популяризиране.

Последната вечер в Румъния беше емоционална и съпроводена с много сълзи за раздяла. Обменът приключи с  възторжените възгласи на десетки очарователни младежи: „Еразъм+, Еразъм+“...!  

Маргарита Добрева, координатор на проекта