Пореден успех за учениците от ПЕГ”Екзарх ЙосифI”гр.Ловеч

        В ЧСУ”Юрий Гагарин”, СОК”Камчия”, от 16 до 19 март 2018г., се проведе 50-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Участваха 120 ученици от 7 до 12 клас, в четири възрастови групи.

          Учениците от ПЕГ Георги Любенов – III възрастова група с преподавател- Елена Патаринска и Трифон Попов – IV възрастова група с преподавател-Виолетка Нетова мериха сили със състезатели от НПМГ”Акад.Любомир Чакалов” и СМГ”Паисий Хилендарски”гр.София.

        Националният кръг на интелектуалното състезание, което е сред най-старите в България донесе успех на младите химици от ПЕГ”Екзарх ЙосифI”гр.Ловеч. Учениците от ПЕГ достойно представиха област Ловеч по химия и опазване на околната среда и показаха, че  освен чужди езици в гимназията се изучава и химия на конкурентно ниво.

       Трифон Попов е с резултат –Мн.добър(5,00) и заема 15 място. Първите 11 ученици от IV възрастова група продължават  обучението си с преподаватели от СУ – гр.София и четирима от тях ще представят България в Международната олимпиада по химия.

        Престижната 50-та Национална олимпиада традиционно , за III-та и IV-та група, се състои от два етапа, които се провеждат в два последователни дни.Първият етап се състои от тема, съдържаща теоретични задачи – 5 часа, а вторият – от експериментални задачи с продължителност  3 часа.

      Заедно с теорията и експеримента в състезанието, младите химици разгледаха и уникалния авиокосмически център с планитариум, посетиха Славянския център и Музея на кристалите в комплекса.

       Преподавателите  по химия на учениците Георги Любенов и Трифон Попов от ПЕГ”Екзарх ЙосифI”гр.Ловеч  изказват огромна благодарност  за постигнатите резултати в едно трудно , но престижно състезание. Пожелаваме им следващата година да бъдат сред първите десет.