Езиковци на семинар по математическа лингвистика

За осми пореден път интересът  към математическата лингвистика събра лингвисти от цялата страна от втори до четвърти ноември в Стара Загора.  Традиционният есенен семинар по математическа лингвистика е неформален наследник на провеждания през миналия век семинар за студенти и ученици. Това е най-мащабното събитие за ученическата лингвистика в България. По време на провеждането му на едно място се събират, от една страна, изтъкнати лингвисти, членове на национелни и международни задачни комисии и журита, водещи преподаватели и изявени състезатели, а от друта – нови учители и начинаещи ученици. Семинарът е място за обмен на опит, предаване на знания и среща с приятели от лингвистичната общност. Неслучайно мотото на семинара е „Лингвистиката създава приятелства“.

Вече шеста година в семинара има представители на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ гр. Ловеч. Тази година те бяха и единствените представители от Ловешка област. Участници бяха учениците Трифон Попов от XII А, Михаела Щрегарска от XI В и Йоан Стефанов от X А, както и ръководителят им Ивелина Докторова. Учениците бяха подбрани според постиженията им в състезанията по математическа лингвистика през предходната учебна година. Трифон и Михаела представиха училището на националния кръг на олимпиадата, благодарение на което в момента в Езикова има две групи по математическа лингвистика.

На семинара бе открита новата учебна година за лингвистите, която е юбилейна за ученическата лингвистика в България. Беше отбелязано, че за тези 35 години дейността се е разраснала и   обхваща много населени места, благодарение на ентусиастите учители и помощтта на бивши състезатели.  Броят на състезанията също се разширява и освен тези, обявени в календара на МОН, има и доста регионални. В една от вечерите на семинара за учениците бе проведена викторина, включваща въпроси от шест области, включително и лингвистика. Участниците в семинара слушаха интересни лекции. Най-голям интерес породиха „Езиково родство и езикови семейства“ на доц. Иван Держански от БАН,  „Изкуствени езици“ на Лора Динева и Любомир Златков и „Суеверията като фактор в развитието на китайския език“ на Елица Миланова от Пловдивския университет. 

На тръгване всички се разделиха приятелски с очакването да се видят през януари на Националното състезание по математическа лингвистика, което ще бъде отново в Стара Загора.